1: Tips t.b.v. het inmeten van gordijnrails- en roedes.

  1. Houd bij het inmeten rekening met eventuele obstakels. Denk hierbij aan deurklinken op tuindeuren of uitzetramen, vensterbanken, plinten etc.Een gordijn heeft minimaal 10cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. De afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel. Indien u dit niet zeker weet, kunt u altijd uw atelier vragen welke diepte er gehanteerd wordt.
  2. Gebruik een (metalen) rolmaat die lang genoeg is om in één keer de breedte op te meten. Handig, want u hoeft zo geen losse stukken op te meten en de maten bij elkaar op te tellen.
  3. Voorkom misrekening. Meet daarom altijd twee keer.

2: Breedte van het gordijn t.o.v. het raam.
Wij adviseren altijd een gordijnrail of roede te bestellen die breder is dan het raam. U wilt namelijk niet dat bij het openschuiven de gordijnen nog deels voor het raam hangen. Een brede gordijnrail of roede zorgt er ook voor dat u geen last heeft van vervelende lichtkieren, dit komt omdat het raam volledig wordt bedekt met gordijnen. Voor het bepalen van de lengte van uw gordijnrail of roede moet u hier dus rekening mee houden.

De hoeveelheid oversteek van een gordijnrail bereken je eenvoudig met volgende formule:
breedte van het te bedekken raam x 1,2. (200cm x 1,2 = 240 cm)
*Houd altijd minimaal 20 cm (aan weerszijden van het raam) om geen last te hebben van lichtkieren!

Tip: Gaat u de gordijnen tussen twee muren bevestigen?
Haal 1 tot 2 cm van de totale lengtemaat af, zodat u de gordijnrail makkelijk kunt monteren.

Ook als u de gordijnen eventueel van de rail wilt afhalen, is het handig om deze maat ( 1 tot 2 cm ) van de lengte af te trekken. U hoeft op deze manier alleen de glijders uit de rail te haleni.p.v. heel de rail te demonteren. U heeft geen last van kieren, omdat het gordijn altijd iets verder loopt dan de laatste glijder/runner. Bovendien is het mooier wanneer de gordijnrail of roede de zijwand van de muur niet raakt.

3: Hoe meet ik een gordijnrail met bochten op? 

U kunt op onze website uit verschillende soorten bochten kiezen, waarvan de bochten standaard een hoek van 90o en/of 45o  hebben. Wilt u zo weinig mogelijk lichtinval? Kies voor een retourbocht van 45o of 90o graden. Een retourbocht loopt terug naar de muur. Bij een gordijnrail zonder bocht houdt u een overlap aan van minimaal 20 cm aan iedere raamzijde, zodat u niet wakker wordt door het licht.

Bij bochten van 90° of 45° meet u alleen de rechte delen/lijnen van de gordijnrail of roede. U meet vanuit het hart van de rail, oftewel vanuit het gordijnspoor. Zie onderstaande afbeelding. De lengtematen vult u in, nadat u een type bocht heeft geselecteerd op onze productpagina van het geselecteerde product. Mocht de gordijnrail of roede niet helemaal passen, dan kunt u zelf de gordijnrail iets buigen.

Voor een 45° bocht vraagt u zich misschien af hoeveel centimeter het schuine stuk moet zijn (vanaf de muur of vanaf het obstakel) In de onderstaande tabel is de afstand vanaf de muur of obstakel aangehouden om zo de lengte van 45° bocht te berekenen.

Afstand vanaf de muur (of vanaf het obstakel) Afmeting A
(45 graden bocht) * 
10 cm (advies afstand)14,1 cm
12 cm17 cm
14 cm19,8 cm
16 cm22,6 cm
18 cm25,5 cm
20 cm28,3 cm

 

*De lengte van de bocht (afmeting A) is berekent aan de hand van de stelling van Pythagoras.

Het bovenstaande tabel is een ook handig hulpmiddel om de lengte van gordijnrails met meerdere bochten te bepalen. Bijvoorbeeld van een gordijnrail die in de erker komt te hangen.

Opmerking: voor het opmeten van een gordijnrail of roede voor een erker.
Een gordijnrail opmeten voor een erker is niet moeilijk! Op uw vloer plakt u met tape de vorm van uw rail of roede.
Meet vervolgens nauwkeurig de rechte stukken en vul de afmetingen in op onze productpagina!
Wilt u precies het aantal graden van uw bocht weten? Dan kunt u bocht het beste opmeten door op een stuk karton of papier de bocht vanaf het plafond over te trekken/tekenen. Daarna kunt u vanaf het papier met een geodriehoek het aantal graden bepalen.

Betaalmogelijkheden